Αγγλικα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελληνική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα της πατρίδας μας. Όλες οι υπόλοιπες γλώσσες θεωρούνται ξένες. Μάλιστα, όσον αφορά στην Αγγλική γλώσσα, ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Illinois B. Kachru (1992) αναφέρει ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες όπου η χρήση της Αγγλικής είναι περιορισμένη. Είναι όμως αυτή η πραγματική αλήθεια;

Οι πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια δείχνουν, τουλάχιστον ανεπίσημα, ότι τα Αγγλικά δεν είναι μόνο μια ξένη γλώσσα για τους Έλληνες. Σε άρθρο του ο Έλληνας ερευνητής Αθ. Επίσκοπος (2008) κάνει αναφορά στην εξάπλωση της Αγγλικής γλώσσας παραθέτοντας το νόμο 3391/2005 που άλλαξε τη γλώσσα διδασκαλίας από Ελληνικά σε Αγγλικά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 2005 και ύστερα. Δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το Νόμο 3549/2007, τα προγράμματα Πτυχίων και Μεταπτυχιακών θα μπορούν να σχεδιάζονται στην Αγγλική γλώσσα.

Επιπλέον, δηλώνει ότι ''μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι η χρήση της Αγγλικής γλώσσας θα λάβει μια υψηλή θέση σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης στο εγγύς μέλλον''. Η υπόθεσή του επιβεβαιώθηκε το 2010 οπότε και οι μαθητές άρχισαν να διδάσκονται Αγγλικά από την πρώτη τάξη του δημοτικού σε ορισμένα σχολεία. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές αρχίζουν να μαθαίνουν το Ελληνικό αλφάβητο, μαζί με το Αγγλικό! Τα Γερμανικά και τα Γαλλικά είναι οι άλλες δύο ξένες γλώσσες που ξεκινούν να διδάσκονται στα σχολεία κατά τα δύο τελευταία έτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτή η αύξηση της διδασκαλίας της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας δεν περιορίζεται στο δημόσιο σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (2011), ένας στους δύο Έλληνες έχει διδαχθεί Αγγλικά σε κάποιο Κέντρο ξένων γλωσσών. Επίσης, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να βρει κάποιος μια θέση εργασίας είναι να έχει ένα πτυχίο στην Αγγλική γλώσσα. Για το λόγο αυτό, το 69% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2011) στην Ελλάδα μελετούν Αγγλικά, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης στη χώρα τους.

Εργασία ή σπουδές στο εξωτερικό είναι επίσης μια τάση που συναντάται στους νέους σε ηλικία Έλληνες και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συχνή προσπάθεια από πλευράς των Ελλήνων σπουδαστών είναι να βρουν μια θέση εργασίας σε μια ξένη χώρα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους εκεί, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Για το λόγο αυτό, το 50% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2011) μελετούν Αγγλικά προκειμένου να μπορούν στο μέλλον να σπουδάσουν σε άλλη χώρα, ενώ το 92% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα Αγγλικά είναι η πιο χρήσιμη γλώσσα που θα μπορούσαν να μάθουν τα παιδιά τους στο μέλλον.

Λαμβάνοντας αυτά υπ' όψιν, το Κέντρο ξένων γλωσσών Άμλετ – Ιωάννα Βαρελά σας παρέχει ένα πρόγραμμα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας που σκοπό έχει την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων του μαθητή, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί την Αγγλική γλώσσα:

  • για καθημερινή επικοινωνία
  • για σπουδές και εργασία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • για να αποκτήσει τα τυπικά προσόντα που πιστοποιούν τις γνώσεις του στα Αγγλικά με την απόκτηση πτυχίων από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια που διενεργούν εξετάσεις πιστοποίησης της Αγγλικής γλώσσας.






Η πείρα των εκπαιδευτικών και το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου μας δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ξεκινήσουν την εκμάθηση των Αγγλικών σε ηλικία 7 ετών στο επίπεδο Pre-junior ή Junior A' και από το επίπεδο της Junior A' να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε σε 6 έτη σπουδών συνολικά να επιτύχουν στις εξετάσεις του επιπέδου Β2 (Lower) και μετά από 1,5 χρόνο σε επίπεδο C2 (Proficiency).

Λάζαρος Ιμπλικιάν, Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), Μεταπτυχιακό Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (HAU)
Top
  • Γίνε και εσύ Φίλος μας